Chelys Musica banner titel afbeelding.
Cello

CV Karel Smagge

karel

Karel Smagge studeerde clavecimbel en schoolmuziek aan het Koninklijk Conservatorium voor Muziek te Den Haag. Zijn docenten waren o.a. Bob van Asperen en Janny van Wering (clavecimbel), Frans Brüggen, Prof. Dr. Don L. Smithers D.Phil., Alan Curtis, Marius van Altena, Frans Vester (uitvoeringspraktijk oude muziek, ensemble- en orkestspel), Sipke de Jong (koordirectie), dr. Gustav Leonhardt, Marie Leonhardt, dr. Ton Koopman, Nicolaus Harnoncourt (cursussen), dr. Ko. Edward Stam (muzieksociologie en muziekgeschiedenis).

Al op twaalfjarige leeftijd werd hij organist van de Quirinuskerk te Halsteren, waarna hij dezelfde positie bekleedde aan de Nederlands Hervormde Kerk te Bergen op Zoom als opvolger van Daan Manneke, de Maagdkerk te Bergen op Zoom, De Elandstraatkerk te Den Haag en de Meerburgkerk te Zoeterwoude, Van 1973 tot 1981 doceerde hij muziek in het middelbaar onderwijs en van 1977 tot 1981 was hij docent muziekgeschiedenis aan de Tiele Academie (HBO voor bibliothecarissen). Van 1981 tot 2001 werkte hij als stafmedewerker bij de Stichting RIM (Repertoire Informatie-centrum voor Muziek) te Utrecht, een nationaal instituut waar hij verantwoordelijk was voor de sector vocale muziek en schoolmuziek.

In 2001 richtte hij Chelys B.V. op, waarin hij zijn muzikale activiteiten bundelde.

Karel Smagge is dirigent van het Toonkunstkoor Messa di Voce en het projectkoor Musica Antiqua in Delft, het Markiezaats Kamerkoor en Toonkunstkoor Bergen op Zoom, het Meerburgkoor in Zoeterwoude-Rijndijk en het ensemble Glymes II i.o. te Bergen op Zoom. Daarvoor dirigeerde hij het koor van de Elandstraatkerk te Den Haag, het mannenkoor ABS te Steenbergen, het Glymes-consort te Bergen op Zoom en het Barokorkest van het Muzisch Centrum van de TU Delft.

Hij organiseerde de serie Prinsenhofconcerten in Delft, de serie Hofconcerten in het Markiezenhof te Bergen op Zoom en in samenwerling met Chelys Impresariaat de serie Brabantse Wal Concerten in het westen van Noord-Brabant.

Als solist, begeleider of dirigent werkte hij samen met bekende ensembles als het Collegium Aureum, Pro Cantione Antiqua London, Musica Transalpina, de Opera Dortmund, het King’s College Choir Cambridge, het Bach-Chor Gelsenkirchen, het Ensemble für Alte Musik Den Haag-Basel, Het Orpheus Ensemble Dortmund, het Ensemble Sospiro Leiden, The Spirit of Gambo Den Haag, Montever.de Gelsenkirchen en het Concertkoor Zuid-Holland in concerten en opnames voor grammofoonplaten, cd’s en voor radiostations in heel West-Europa en Thailand.

Hij speelde in festivals in Cambridge, King’s Lynn, het Festival van Vlaanderen, het Oude Muziek Festival in Utrecht, de Tage der Alte Musik Kassel, het Festival de Quimper en het Oude Muziek Festival in Hoorn.

Karel Smagge dirigeerde geënsceneerde opera’s van o.a. Claudio Monteverdi (L’Incoronazione di Poppea), Servaes de Koninck (Athalie), Henry Purcell (Dido and Aeneas en King Arthur), volledig georkestreerde oratoria en missen van o.a. Claudio Monteverdi (Maria-vespers), Reinhard Keiser (Marcus-Passion), Johann Sebastian Bach (cantatas) Heinrich Schütz (Historia der Geburt Christi en de Musikalische Herzogenberg (Die Geburt Christi) en Benjamin Britten (Ceremony of Carols), Alessandro Scarlatti (St. Caecilia-mis), Franz Joseph Haydn (Pauken-Messe, Nelson- Messe), Wolfgang Amadeus Mozart (Krönungsmesse, Anton Diabelli (Pastoralmesse), Claudio Monteverdi (Missa sine nomine) en Orlando di Lasso (Missa Bell’Amfitrit’ altera) en verder motetten en wereldlijke werken van de Middeleeuwen tot nu, maar met enige nadruk op de Renaissance en Barok.
Als solist excelleerde hij met werken voor clavecimbel, orgel, pianoforte, clavichord met werken uit de Renaissance, Barok, Classicisme en vroege Romantiek. Hij speelde werken van o.a. Antonio de Cabezon, Jan Pieterszn. Sweelinck, John Bull, William Byrd, Orlando Gibbons, Girolamo Frescobaldi, Michelangelo Rossi, Tarquinio Merula, Dietrich Buxtehude, Samuel Scheidt, Heinrich Scheidemann, Johann Jakob Froberger, Henry Purcell, Johann Kuhnau, Johann Sebastian Bach, Carl Philipp Emanuel Bach, Franz Joseph Haydn, Wolfgang Amadeus Mozart, Robert Alexander Schumann en Johannes Brahms, Erik Satie en Arvo Pärt.

Hij gaf cursussen en lezingen in Nederland, Italië, Duitsland, Frankrijk, Spanje en Thailand. Voorts schreef hij artikelen in 7 Nederlandse en 1 Argentijns tijdschrift.

Meer informatie: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.